Stop met Facebook!

30 augustus 2014 - 1344 keer bekeken

Zaterdag. Tijd voor ontspanning. Terwijl ik toegeef aan het verslavende spelletje HayDay scheurt mijn man een artikel uit de Tubantia en legt het op mijn ipad. Mijn aandacht verlegt zich meteen van het melken van virtuele koeien naar de kop van het artikel: “Rechter ontraadt gebruik Facebook”.

‘Daar gaan we weer!’ denk ik en ik lees verder. “Kantonrechter mr. Marinus van Rhijn deed gisteren een bijzondere oproep. Hij raadde iedereen aan geen gebruik te maken van Facebook en vergelijkbare social media op internet. De magistraat zegt regelmatig te zien hoeveel juridische ‘ellende’ van het gebruik van, bijvoorbeeld, Facebook komt”.

Verderop in de tekst staat een voorbeeld. “Hij noemde als voorbeeld een conflict over het gebruik van eeen leaseauto van de zaak. Een personeelslid hield bij hoog en laag vol dat hij die bedrijfsauto niet voor een privévakantie had gebruikt. Zijn baas kan met foto’s van het Facebook-account van de werknemer simpelweg het tegendeel aantonen: de medewerker staat op foto’s, genomen op een camping aan de Middellandse Zee, inclusief de leaseauto van de zaak”.

Juridische ellende? Kom nou! Hier krijgt een bedrieger terecht de deksel op de neus. Als het middel Facebook helpt in de bestrijding van fraude kan ik dat alleen maar toejuichen.

Natuurlijk moeten mensen niet stoppen met Facebook. Social media horen bij onze maatschappij. Dat velen er wat slimmer mee om mogen gaan, mag duidelijk zijn. Immers, een medium als Facebook is een open platform. Iedereen kan meelezen. Van je ex-vriend(in) tot aan je toekomstig werkgever. Met een portie gezond verstand kom je een heel eind.

krant

Reageer »

Reactie
Naam *
E-mail adres * (wordt niet getoond)
Website

Naam:
SocialAntina

Datum:
04-09-2014

Hoi Johanna, goed punt. Je kunt er inderdaad niets aan doen als een ander je zwart wil maken en daarvoor social media gebruikt. De oproep van de rechter gaat echter over je eigen gebruik van een social platform. Je benoemt zelf al het afschermen van je accounts. Duidelijk dat jij wel je gezond verstand gebruikt waar andere mensen daar wellicht nog niet bewust keuzes in maken.

Naam:
Johanna

Datum:
04-09-2014

Tja, en nou photoshopt mijn handige buurvrouw, die een hekel aan mijn hond heeft een foto in elkaar op een camping met een auto met logo van de zaak en zet dat vervolgens op haar en al haar vrienden hun facebook.... Waar ben je dan met je makkelijke 'je bent een bedrieger, dus doe het niet zo overduidelijk?" Hoe ben je er dan juridisch aan toe als je baas je op grond daarvan ontslaat? Ik vind het nogal kort door de bocht afgeserveerd! Er zitten wel degelijk juridische haken en ogen aan gebruik van soc. media, helemaal omdat je niet altijd zelf bepaalt wat je er op zet! Gelukkig kan niet IEDEREEN meelezen op facebook, dat is natuurlijk onzin, je kunt je privacy aanpassen, zodat ex-partner / toekomstige baas helemaal niet mee kan lezen, maar je kunt nog steeds niet bepalen wat een ander over je op social media zet en daar kun je met het aller gezondste verstand van de wereld, niets aan doen!


Social Connection
Antina van der Veen

telefoon   06 37 19 47 61
mail  info@socialconnection.nl

Dijkerhoekseweg 13-15
7451 LV Holten