Timmermans gooit hoge ogen met Facebook

31 juli 2014 - 976 keer bekeken

Vanuit mijn vakantieadres in Italië zag ik zijn emotionele toespraak: minister Frans Timmermans over de aanslag op MH17. Zijn betrokkenheid doet wat met mensen. Dat blijkt uit het aantal mensen dat minister Timmermans via de sociale media volgt.

De toespraak van Timmermans werd op YouTube vaker dan 1 miljoen keren bekeken. Daarnaast heeft hij meer dan 175.000 volgers op Facebook die massaal reageren op zijn berichten.

timmermans2

Het is bijzonder dat dezelfde Timmermans in november 2012 nog besloot om te stoppen met Facebook. Hij had er destijds 5.000 vrienden maar trok de stekker eruit omdat hij vond dat zijn profiel werd misbruikt. Op 4 december van hetzelfde jaar besloot de politicus toch weer gebruik te maken van Facebook, deze keer via een pagina.

Minister Timmermans zei destijds in een interview met NRC dat diplomaten gebruik zouden moeten maken van sociale media om zo meer in de openbaarheid te treden. Ik vind dat mooi. Politici lijken vaak zo onbereikbaar waardoor mensen dingen roepen als ‘er wordt toch niet naar mij geluisterd’. Door sociale media komen de bestuurders van ons land dichterbij en is dialoog mogelijk.

Er zijn meer politici die zich in de afgelopen jaren op Facebook hebben gemeld. Emile Roemer doet het helemaal niet slecht met 23.714 volgers. Mark Rutte, via het account ‘minister-president’ heeft er net iets meer met 25.925.

Vergeleken met deze cijfers haalt Timmermans echt een monsterscore. Volgens mij heeft dat twee oorzaken. Aan de ene kant de sympathie die Nederlanders hebben voor de minister van Buitenlandse Zaken, met name beïnvloed door zijn speech bij de VN. Aan de andere kant, en zeker niet minder belangrijk – hij schrijft zijn berichten zelf. Bij Rutte zit er een communicatieteam achter dat over de minister-president schrijft in de derde persoon terwijl Timmermans in de ‘ik-vorm’ schrijft. Dat is veel persoonlijker en dat werkt!

Reageer »

Reactie
Naam *
E-mail adres * (wordt niet getoond)
Website


Social Connection
Antina van der Veen

telefoon   06 37 19 47 61
mail  info@socialconnection.nl

Dijkerhoekseweg 13-15
7451 LV Holten